Багата на каротиноїди кукуруза не становить загрози для курей

08 липня 2017, 08:00 4030

Вчені Університету Lleida-Agrotecnio Centre та Університету ім. Дж. У. Гете довели, що біофортифікована кукурудза з високим вмістом каротиноїдів (HC) є гарним компонентом кормів для птиці і не несе загрози для поглинання вітаміну А.

Результати опубліковано в журналі Transgenic Research, повідомляє ISAAA.

Як зазначається, кукурудза HC є генетично модифікованою біофортифікованою зерновою культурою, що накопичує каротиноїди провітаміну А, такі як бета-каротин, бета-критоксантин, лютеїн і зеаксантин. У дослідженні кукурудзу HC було перевірено як компонент кормів для курей, щоб оцінити біодоступність каротиноїдів провітаміну А у  порівнянні з синтетичними та натуральними кольоровими добавками, які на даний час використовуються в птахівництві.

Результати показали, що каротиноїди провітаміну А не використовувались у подібний спосіб. Бета-каротин перетворюється на ретинол у кишечнику, тоді як бета-криптоксантин накопичується в печінці.

Дослідники також виявили, що курчата, які живляться кормом з низькою концентрацією зеаксантину, накопичують більше ретинолу в печінці, при цьому зазначається, що зеаксантін міг вплинути на поглинання бета-каротину.

На підставі отриманих результатів, дослідники дійшли висновку, що кукурудзу HC може бути використано як компонент кормів для домашньої птиці.