Американські науковці перетворюють пластикове сміття на добриво

21 січня 2023, 09:50 3568

Науковці з Каліфорнійського університету (США) винайшли метод перетворення пластикових відходів на високопористу форму деревного вугілля, яке можна використовувати як добриво.

Відповідне дослідження опубліковане у журналі ACS Omega.

Для такого роду добрива хіміки-науковці змішали пластикові відходи з відходами вирощування кукурудзи — соломою, порожніми качанами тощо, після чого за допомогою гідротермальної карбонізації перетворили отриману суміш на вугілля.

Для експерименту вчені обрали два поширені види пластику: полістирол (найчастіше його використовують для виготовлення одноразового посуду) та поліетилентерефталат, або ПЕТ (застосовується у виробництві пластикових пляшок). Кожен із них окремо змішали з кукурудзяними відходами та під високим тиском обробили водою за температури 180°С.

У результаті дослідники отримали високопористе деревне вугілля з колосальною площею поверхні — близько 400 м2 на грам маси. Цю речовину можна додавати в ґрунт для кращого утримання вологи та аерації, а також використовувати як добрива для підвищення вмісту вуглецю в ґрунті.