Зниження цін на пшеницю триватиме кілька місяців

03 лютого 2023, 14:28 4726

Тенденція до нарощування стратегічних запасів спостерігається на світовому ринку — основні імпортери активізували закупівлі пшениці на тлі геополітичної нестабільності, все частіших посух в основних зерновиробничих регіонах світу та наслідків епідемії коронавірусу.

Про це повідомляє аналітик зернового ринку «УкраАгроКонсалт» Марина Маринич.

«Збирання нового врожаю в Південній півкулі добігає кінця — в Аргентині збиральна кампанія вже офіційно завершилась, в Австралії — ще триває (дощі на південному сході трохи уповільнюють процес). Деякі гравці намагаються вплинути на ціни, роблячи акцент на незадовільній якості та зменшенні частки продовольчого зерна в австралійському врожаї внаслідок надмірного зволоження ґрунту, але не слід забувати, що на експорт в основному йде пшениця з Західної Австралії, де сума опадів впродовж дозрівання культури була ближче до норми», — зазначає експерт.

За її словами, зазвичай у теперішній період відбувається сезонне зниження ціни на світовому ринку. Новий виток росту, як правило, настає в квітні, на тлі поступового скорочення запасів старого врожаю та під впливом потенційно можливого погіршення погодних умов для нового врожаю озимої пшениці в країнах Північної півкулі.

«Враховуючи те, що багато імпортерів уже створили суттєві запаси пшениці, і пропозиція з боку рекордних врожаїв Австралії та росії все ще достатня, можна очікувати на збереження тренду скорочення цін впродовж найближчих кількох місяців, якщо не виникне нових ризиків (насамперед геополітичних)», — прогнозує аналітик.