Виживання озимих на кінець січня складає 98-99%

30 січня 2023, 10:34 1343

Третя декада січня характеризувалася теплою, непритаманною для цієї пори року погодою. У зв’язку з цим, перезимівля озимих культур впродовж січня залишається складною.

Про це йдеться у довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства.

Як зазначається, до 15 січня на більшій території країни ще утримувався слабкий сніговий покрив, але з 16 січня настало аномальне як для цього місяця підвищення температури повітря, і він розтав. Середньодобові температури повітря становили +0,2-9,0оС, що на 6,9-13,6оС вище норми. Максимальна температура підвищувалася до +4,8-13,4оС, а мінімальна опускалася до 2-6оС.

«Такі агрометеорологічні умови є провокативними для посівів озимих і вкрай небажаними у разі різкого зниження температури повітря за відсутності снігу», — зазначають аналітики.

На сьогодні рослини озимих зернових культур перебувають у стані зимового спокою. Агресивних і довготривалих несприятливих факторів зовнішнього середовища на більшості території, які могли б викликати загибель рослин, немає. Стан озимих культур задовільний.

«Результати відрощування озимих зернових культур науковцями ННЦ «Інститут землеробства НААН» показали, що виживання рослин станом на 25 січня становило 98-99%. Інтенсивність відростання надземної маси озимих зернових культур після 24-годинної експозиції склала 5-9 мм», — говориться у повідомленні.