Виробники картоплі не очікують цьогоріч високих цін

22 вересня 2022, 09:17 2359

Показник урожайності картоплі у 2022 р. буде на 10% нижчим, ніж минулого року.

Таку думку у коментарі Delo.ua висловив керівник кластера «Картопля» «Континентал Фармерз Груп» Орест Кравчук.

Як зазначається, минулий сезон для картоплі був щедрим. Тоді врожайність перевищила очікування фермерів. Зараз ще рано говорити про результати цьогорічного врожаю, оскільки для цього потрібно обробити хоча б 30% засіяних площ.

«Порівнювати сезони не дуже коректно, але можна сказати, що показник урожайності 2022-го зменшиться орієнтовно на 10%. Основним чинником впливу є недостатнє вологозабезпечення, яке спостерігається цього року», — пояснив експерт.

Якщо до середини квітня були добрі показники збереження вологи, то посіви пізнішого періоду вже недоотримали необхідного обсягу.

Загалом експерти зазначають, що ринок картоплі в Україні стабільний. Попри війну, фермери можуть закрити внутрішню потребу. Варто враховувати, що з України виїхали мільйони людей, тож попит на картоплю зменшиться.

Аналітик «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ) Світлана Литвин вважає, що цього року потреби імпортувати картоплю не буде, хіба що насіннєву. Адже з початком війни значно зросла вартість логістики товарів, що імпортуються, і зріс курс гривні.

Прогнозована ціна на картоплю для споживачів цієї осені — близько 7–8 грн/кг, вважає Орест Кравчук.

«Виробники не очікують високої ціни цього сезону. Продукції на ринку достатньо. Є певні зміни у традиційних джерелах надходження: цього сезону частина картоплі потраплятиме від приватного сектору, а не від виробників, які займаються вирощуванням у промислових масштабах. Це зумовлено і тим, що у регіонах, де відбувалися або досі відбуваються воєнні дії, виробники не могли на повну потужність вести господарську діяльність», — наголошує Кравчук.

Також зазначається, що на початку вересня в Україні встановилася тенденція до зниження цін. Станом на середину вересня на ринку «Шувар» у Львові картоплю продають по 4-6 грн/кг, на «Столичному» у Києві — 7-9 грн/кг.