В умовах прохолодної погоди ріпаку загрожує шкідник. Агроном рекомендує методи боротьби

25 жовтня 2022, 13:30 2268

З настанням прохолодної погоди за високої вологості повітря на посівах озимого ріпаку спостерігається інтенсивний розвиток й поширення ріпакового пильщика.

«На листках з‘являються личинки ріпакового пильщика, так звані несправжньогусениці. Саме вони є найбільшою загрозою молодим рослинам ріпаку і майбутньому врожаю. Швидко поїдаючи соковиті листки, скелетуючи їх, залишають недоторканими лише дрібні жилки», — говорить менеджер агродепартаменту компанії LNZ Group Юрій Баранчук. 

Шкідник активізує свою шкодочинність за сухої та теплої погоди, самиці відкладають більше яєць, а личинки ще активніше включаються в процес поїдання листя. Несправжньогусениці старших віків за температури повітря -1°С вночі та +7°С вдень не перестануть знищувати посіви ріпаку. Висока чисельність може призвести до зрідження чи повної загибелі посівів.

Задля боротьби зі шкідником агроном пропонує обробити сходи за чисельності личинок молодших віків 1-2 екз./рослину, під час утворення розетки — 3,0 екз./м2. Найкраща ефективність досягається за використання двокомпонентних інсектицидів, особливо коли діючі речовини з різних хімічних груп. 

Для контролю чисельності шкідника менеджер агродепартаменту компанії LNZ Group радить інсектициди від бренду DEFENDA:

  • Твікс (хлорпірифос, 500 г/л, циперметрин, 50 г/л) 1,0-1,2 л/га. 

Поєднання фосфорорганічної сполуки з синтетичним піретроїдом, що має фумігантну дію з контактно-кишковою і дає змогу знищити шкідника поза зоною потрапляння крапель робочого розчину.

  • Бомбардир Дуо (імідаклоприд, 300 г/л + лямбда-цигалотрин, 100 г/л) 0,15-0,25 л/га.
  • Престо (клотіанідин, 200 г/л + лямбда-цигалотрин, 50 г/л) 0,3-0,4 л/га.

«Ці продукти поєднують в своєму складі неонікотиноїд із системною дією та синтетичний піретроїд з контактно-кишковою дією. Крім того, неонікотиноїди пересуваються вверх по рослині, тим самим забезпечуючи довготривалий захист, — коментує Юрій Баранчук. — Для збільшення площі покриття листка, прилипання інсектициду і його поглинання рослиною перелічені інсектициди бажано використовувати з ПАР Супер Мачо 0,1 л/га, що дає можливість підвищити швидкість і ефективність дії продуктів».