В Україні вивели новий сорт жита

06 грудня 2021, 15:05 2850

Волинські науковці селекціонували новий сорт озимого жита Серпанок, який орієнтований на використання у хлібопекарській промисловості.

Про це розповіла завідувач лабораторії рослинництва та селекції Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України Олена Нечипорук, повідомляє «Укрінформ».

«Ми селекціонували новий сорт озимого жита Серпанок, який пройшов сортовипробування в усіх сортодільничних станціях України, отримали сертифікат і патент, що вже дають нам право займатися його широким розмноженням. Якщо традиційно жито висівалося приблизно у 20-х числах вересня — на початку жовтня, то цей сорт можна висівати навіть у 20-х числах жовтня», — зазначила Нечипорук.

За її словами, Серпанок урожайніший і продуктивніший, ніж попередні сорти озимого жита, які селекціонувала станція. Висота рослин 120-130 см, завдяки чому жито стійке до вилягання, а його потенційна урожайність — 10-11 тонн.

Сорт стійкий до хвороб, потребує основного комплексного азотно-фосфорно-калійного удобрення восени та весняного підживлення по мерзлоталому ґрунті.

Таке жито невибагливе і може рости на кислих ґрунтах, що несприятливі для пшениці. Для зони Полісся це одна з незамінних зернових культур у сівозміні.

Як додала заступник директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Оксана Пузняк, Серпанок розробили для виготовлення хліба.

Сорт можна використовувати і для відгодівлі тварин. Через високу кислотність його треба перемелювати із пшеницею, ячменем та вівсом. При цьому частка жита має складати 30%.

Волинські науковці планують розпочати вирощування сорту жита Серпанок, аби вже за рік забезпечити ним частину господарств.