В Україні немає кому збирати фрукти і ягоди

01 серпня 2019, 13:57 2390

Садівництво з-поміж галузей сільського господарства — одна з найбільш залежних від ручної праці.

Про це заявив заступник генерального директора корпорації «Вінницясадвинпром» Сергій Бойчук, пише «Урядовий кур»єр».

«Тенденція розширення площі під ягідниками негативна. Головна причина — не вистачає працівників. Якщо навіть ціни на ягоди зростатимуть, то нікому працювати. Цей чинник також  стримує збільшення площ під фруктовими деревами. Селяни їдуть за кордон на заробітки», — розповів Сергій Бойчук.

Український ринок — частина відкритого ринку праці ЄС, а людина шукає де краще. Однак у корпорації запевняють, що можна заробляти і вдома. Зі слів Сергія Бойчука, у польських садах в середньому заробляють 14—16 тис. грн. щомісяця  і працюють із 07:00 до 19:00. У вінницьких починають із 9-ї і завершують о 17:00 і в період збирання отримують понад 10 тис. грн.  І не треба витрачатися на проїзд, житло й харчування. Зокрема, на збиранні яблук у середньому заробляють 500 грн щодня.

«Так, там платять трохи більше, бо їхні господарства міцніші, їх підтримує держава. Але питання і в тому, що склався міф про великі зарплати за кордоном. Багато фірм живуть із того, що агітують людей на заробітки, обіцяючи золоті гори. А коли поїхав і витратив гроші на квиток,  то не станеш вертатися. Якби у наших садах працювали так, як у польських, то заробляли б не менше», — запевнив Сергій Бойчук.

Перші наслідки нестачі працівників помітні. Зокрема, у господарствах корпорації скорочують ті промислові сади, які були зорієнтовані на виробництво яблук на сік. Себто менш рентабельні. Тут причина та, що з переробними підприємствами не вдається домовитися про встановлення стабільної й виваженої ціни на несортові яблука. Наприклад, якщо позаторік їх приймали по 8 грн/кг, то торік — по гривні. У корпорації зауважили, що ціни на сік, при цьому, не стрибають.

Постачати садівничу продукцію (і зокрема яблука) за кордон вигідніше, ніж на внутрішній ринок. Можна припустити, що вихід на нові ринки збуту сприятиме поверненню заробітчан в українські сади, додав Бойчук.