В Україні вироблятимуть цукор європейского зразка

08 серпня 2016, 09:30 2206

В Харьківській області цього року цукровий буряк перероблятиметься на шести заводах. На трьох із них вироблятимуть продукцію другої категорії, тобто європейського зразка.

Для цього заводи вдосконалили свою технологічну базу, повідомляють «Новини Харкова».

Зокрема, технологію оновили Новоіванівський, Первухінський та Білоколодязянський цукрові заводи.

Це необхідно, щоб виходити на зовнішні ринки, адже ціна, яка зараз на ринку країни, не дуже вигідна для них. «60% ціни формує сама сировина, тобто буряк. Друга найбільша складова — це енергоносії. Раніше вони складали 8-10% від ціни, а зараз доходять до 35%. Уряд регулює ціну на цукор, але ті кошти, які отримують заводи, не покривають їхніх збитків. Тому, на мою думку, для споживача ціна залишиться на тому ж рівні. Можливе подорожчання, але незначне», — розповів директор «Харківцукор» Юрій Ільченко.

Також відмічається, що сьогодні уряд прийняв мінімальну ціну буряку на рівні 740 за т, але на ринку таких показників немає і мінімальна ціна тут становить близько 900 за т. 


Для довідки: В Україні сім заводів у минулому році модернізувалися і відмовилися від газу. Зараз працюють на іншому паливі, яке значно економить затрати на виробництво.