УЗА: Індія не хоче купувати українське зерно

04 жовтня 2017, 09:35 5004

Основна проблема, пов'язана із продажем нашого зерна в азіатські країни полягає в тому, що ми знаходимося в різних кліматичних поясах.

Про це заявив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачьов в інтерв'ю «Главкому».

«Індія вимагає від нас того, щоб для знищення всяких комах, ми проводили фумігацію зерна при експорті препаратом, зареєстрованим у них. Це бромметил. Але у нас цей препарат не зареєстрований. Більш того, він заборонений в Європі. До того ж, його використання у нас не є ефективним. При температурі мінус 8 він починає кипіти і не дає жодного ефекту. А для нас така температура взимку — не дивина. Тому для нас цей препарат абсолютно неприйнятний. Ми ведемо переговори з Індією, щоб вони дозволили нам проводити фумігацію нашими препаратами, якими користується вся Європа і весь світ. Це фосфін», — розповів керівник УЗА зазначивши, що наразі індійська сторона замовила дослідження в своєму інституті нашого препарату.

Горбачьов також пояснив, чим так шкідливий бромметил, яким користується Індія.

«Він сильно отруйний. Для того, щоб проводити фумігацію ним, потрібно команду з корабля відселяти. І він руйнує озоновий шар. Тому його майже ніхто не застосовує», — зазначив він.

Горбачьов додав, що основна проблема, пов'язана із продажем нашого зерна в азіатські країни полягає в тому, що ми знаходимося в різних кліматичних поясах. І ті захворювання, які існують в Україні, для нас не критичні в силу того, що у нас під час зими багато шкідників в полях вимерзають.

«Вони не несуть ніякої загрози на наступний сезон. В азіатських країнах не буває зими і, відповідно, поширення фітосанітарних, карантинних захворювань рослин можуть призвести до ураження ґрунту. Азія хоче мати тут більший контроль у зв'язку з тим, що є певний ризик при завезенні зерна», — розповів Горбачьов.