УПОА: Українську плодоовочеву продукцію готові брати на Близькому Сході

25 лютого 2019, 09:44 2055

Великі імпортери плодоовочевої продукції Близького Сходу, Субсахарної Африки і Азії виявляють зацікавленість у прямих переговорах з постачальниками яблука, а також лохини, черешні, малини, горіхів, картоплі, моркви та буряка з України.

Про це заявив керівник Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Федір Рибалко за результатами місії до Дубаю.

«За моїми оцінками, Україна в сезоні-2018/19 може експортувати близько 200 контейнерів яблука в ОАЕ, причому обсяги поставок будуть збільшуватися щомісяця. А вже на наступний сезон можна буде говорити про подальше зростання обсягів експорту на основі отриманого досвіду. Ми бачимо високий інтерес до українського яблуку не тільки в Еміратах, а й в Саудівській Аравії, Кувейті, Катарі і Єгипті завдяки прекрасним смаковим якостям продукції і конкурентній ціні», — прогнозує Федір Рибалко.

 Експерт також зазначає, що під час зустрічей вдалося пропрацювати хороші логістичні рішення для поставок української черешні і лохини. Авіадоставка малини та інших продуктів з обмеженим терміном реалізації також не повинна стати великою проблемою. Навіть до печериць з України імпортери з ОАЕ проявляють певний обережний інтерес.

Що стосується заморожених овочів, фруктів і ягід, то цей сегмент тут дуже швидко зростає, перш за все завдяки дуже розвиненим секторам ХоРеКа і кейтеринг.

«Смузі також є дуже важливим трендом в ОАЕ, що говорить про перспективи збільшення продажів заморожених ягід в цей регіон», — додав він.

Також, на думку Федора Рибалка, є інтерес і до волоському горіху з України, проте, на сьогоднішній день цінові реалії по горіху вже сильно відрізняються від тих, до яких звикли українські експортери, і їм обов«язково це потрібно враховувати. На жаль, ринок горіха стає все більш насиченим, а ціни падають, на тлі зростання якості пропонованого товару.