Укргідрометцентр: Озимі — найкращі за 5 років, можна чекати гарного урожаю

09 січня 2019, 09:48 1897

Стан озимих у цьому році найкращий за останні п«ять років і рослини готові до перезимівлі. Лише близько 10% рослин знаходилось у початковій фазі розвитку.

Про це повідомила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко в інтерв'ю Agravery.com.

«Позитивно вплинув на стан озимини і поступовий перехід з осені до зими, коли не було різких спалахів тепла, які провокували рослини до розвитку, або різких похолодань. На кінець грудня жодних шкідливих або небезпечних умов за зимовий період не спостерігалось», — розказала вона.

Адаменко відмітила, що того року в Україні були сприятливіші умови для посівної в порівнянні з попередніми роками.

«Сільгоспвиробникам вдалось досить швидко відсіятись, тоді як в попередні роки через вплив посухи були затримки початку посівної на місяць-півтора. І кожна така затримка — це певний ризик для перезимівлі озимих. Варто зазначити, що погодні і, скоріш за все, економічні умови так склались, що сільгоспвиробники змогли засіяти більшу частину площ саме в оптимальні кліматичні строки, коли від посіву до настання зимового періоду залишається не менше 40 днів», — пояснила вона.

Адаменко зазначила, що на даний момент озимі перебувають в класичному зимовому спокої, тобто вони зимують нормально.

«В грудні і в листопаді не було сильних морозів, які могли б пошкодити озимі. Були певні короткочасні зниження температури в Чернігівській та Сумській областях до -15 -20°C вночі, що є пороговим значенням для озимих культур, але ці зниження були короткочасні і на полях вже залягав сніговий покрив, хоч і не на цілком достатньому рівні, але цього вистачило, аби озимі перенесли це похолодання», — додала вона.

В деяких областях, наприклад в Полтавській, за її словами, снігу навіть забагато. За даними вимірювань метеорологічних станцій там шар снігу перевищує 40-50 сантиметрів. Окрім того, ґрунт наразі промерз на 10-20 сантиметрів, що додатково вказує на вірогідність успішної перезимівлі.

«На сьогодні можна говорити, що на 50% урожай вже сформований і тенденція іде до гарного врожаю. Також та велика кількість опадів, що ми отримали в листопаді та грудні, — це запас вологи на весну, навіть якщо в січні буде дефіцит опадів, всупереч довгостроковому прогнозу, то все одно ми маємо прекрасний запас вологи. Загалом перспективи доволі гарні», — додала вона.