Укргідрометцентр: До кінця осені поля з озимими оптимально зволожились

07 грудня 2017, 17:21 3089

Стан посівів озимих культур у цілому по Україні в листопаді 2017 р. порівняно із аналогічним місяцем минулого року оцінюється експертами як кращий. Вміст вологи в орному шару ґрунту — вищий. 

Як говориться у повідомленні Українського гідрометеорологічного центру,  тепла погода на початку листопада сприяла подовженню осінньої вегетації озимих зернових культур. Складалися  задовільні умови для укорінення,  у  південній частині країни внаслідок  досить  високих для кінця осені температур повітря — і для розвитку  посівів. 

«Станом на 30 листопада  повноцінне кущіння та утворення вузлових коренів (оптимальна фаза для перезимівлі) на посівах відмічалося на половині площ.  Решта посівів знаходилася у фазах утворення сходів і перших листків», — говориться у повідомленні синоптиків.

Припинення активної вегетації озимих культур відбулося у середньому на 1-2 тижні пізніше середніх строків, хоча в денні години на посівах ще відбувалися процеси життєдіяльності рослин, зазначили у відомстві. Для  загартування рослин створювалися сприятливі умови лише в окремі дні, в основному ж переважно хмарна погода не сприяла цьому процесу.

«Шкідливих для посівів явищ у листопаді не спостерігалося. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур у найхолодніші ночі знижувалася до 0° — мінус 5°, що значно вище критичної температури вимерзання рослин, яка за розрахунками агрометеорологів становила мінус 14-15°», — додали в Укргідрометцентрі.

 Також синоптики уточнили, що упродовж листопада відбувалося поповнення запасів вологи у ґрунті за рахунок опадів та завдяки тому, що  ґрунт залишався талим. За рахунок опадів, які випали у листопаді, значно покращилося зволоження ґрунту і у південних областях, де тривалий час спостерігалася засуха. На кінець осені на полях із озимими культурами переважало оптимальне зволоження ґрунту.