Украсадпром: Експорт фруктів і ягід гальмують фітосанітарні неузгодженості

22 серпня 2018, 11:58 1852

Асоціація «Укрсадпром» закликає узгодити взаємне визнання фітосанітарних заходів з потенційними країнами-імпортерами для здійснення експорту фруктів і ягід, а також садивного матеріалу

Як говориться у повідомленні асоціації, відповідне звернення було направелене на ім«я першого віце-прем»єр міністра України — Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва, до МЗС, Держпродспоживслужби, а також профільного комітету парламенту.

За даними асоціації, на сьогодні Україна демонструє різкі коливання обсягів експорту та нестабільні поставки плодів та ягід, на відміну від країн-конкурентів.

«Для порівняння, в останні роки, експорт плодово-ягідної продукції Польщі сягає більше $1 млрд, в той час, як для України такий обсяг сягає $150-200 млн, таким чином Україна експортує в 6 разів менше плодово-ягідної продукції, ніж її європейський сусід», — йдеться у заяві.

Асоціація переконана, що узгодження взаємного визнання фітосанітарних заходів дасть змогу налагодити торгівлю, забезпечити соціально-економічний розвиток України, стане стимулом для розвитку галузі садівництва і ягідництва в Україні та допоможе залучати інвестиції у довгострокові сільськогосподарські та інфраструктурні проекти.

В асоціації зазначили, що ще в 2016 році звернулася до Держпродспоживслужби з проханням розпочати роботу з узгодження фітосанітарних вимог з такими країнами як КНР, Індія, Малайзія. З часу звернення Асоціації до служби відбулася лише одна інспекція з метою узгодження фітосанітарних вимог експорту — а саме з КНР.