Українським виноградарям не вистачає робочих рук

28 серпня 2018, 16:07 1969

Бажаючі заробити на догляді за виноградниками у південній Україні отримують в середньому по 25-30 грн за годину роботи.

Як розказав AgroPortal.ua фермер з Херсонщини Андрій Мамай, на свою тисячу кущів добірного винограду готовий створити і більше робочих місць з вищою платнею. Але завадив цьогорічний обвал цін на виноград.

«Ми багато вкладаємо у свою плантацію, робимо ставку на високу якість і за 8 років  вже напрацювали базу стабільних клієнтів. Тому і працівників шукаємо відповідальних, свідомих. Таким треба відповідно платити. Знаємо, що за роботи на суниці, цибулі заробіток у людей трохи вищий — 300-350 грн/день. Ми навіть такого, на жаль, цього року запропонувати не можемо. Тому доводиться на межі сил працювати самим», — говорить виноградар.

Фермерська родина також відклала купівлю запланованого буса, яким мала доставляти продукцію на більш віддалені ринки.

У Сільськогосподарському кооперативі «Мирний» в Токмацькому районі Запорізької області така ж платня за роботу на винограднику. Але тут подбали про цілорічну зайнятість односельчан. Зокрема, не тільки мають виноградні плантації та вирощують зернові, але й організували виробництво паливних брикетів шляхом переробки пожнивних решток, соломи.

«Завдяки цьому члени кооперативу також отримали альтернативне паливо в рази дешевше за вугілля і газ. Є робочі місця і у тваринництві, на свинофермі», — уточнює керівник господарства Володимир Хижук.


Для довідки: у перспективності виноградарства як бізнесу переконалися учасники традиційної виставки-конференції «Золоте гроно України», яку організувала у Запоріжжі компанія «Інфоіндустрія» за підтримки Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP. Майже тисяча аграріїв з п«яти областей південної України показали свою продукцію,  обговорили проблеми і спробували домовитися про їх спільне вирішення.


Ірина Садова, AgroPortal.ua