Українські яблука стали купувати в Африці та Європі

25 жовтня 2016, 19:00 2820

Україна з початку сезону 2016-2017 років істотно розширила географію експорту яблук.

З липня до вересня 2016 року наша країна експортувала яблука у 4 країни. Тимчасом, в цей самий період минулого сезону майже весь обсяг українських яблук було експортовано до Білорусі, повідомляється на сайті сільгоспринку «Шувар».

Цього сезону Білорусь залишається лідером за обсягами імпорту українських яблук, але до списку найбільших покупців також потрапили країни ЄС та Африки.

За офіційними даними Митної служби, з початку липня Україна експортувала майже 400 тон яблук до Австрії та близько 100 тон яблука до Лівії. При цьому до Австрії переважно було відвантажено українські органічні яблука. В Лівії ж попитом користувались звичайні українські яблук сорту «Гала», постачання якого здійснювалося у другій половини вересня. Молдова стала четвертою країною у списку найбільших покупців українських яблук врожаю 2016 року. В цю країну було відправлено близько 50 тон продукції.

Зазначається, що, на відміну від минулого року, в списку імпортерів відсутній Казахстан, що напряму пов’язане із забороною транзиту українських яблук через територію Росії.

«Жорстке обмеження каналів збуту є головною причиною диверсифікації експорту українських яблук. До вересня 2015 року наші фермери не замислювались над цим, але зараз, коли найзручніший ринок збуту – Росія – майже закритий для нас, а виробництво в нас та країнах ЄС продовжує збільшуватись, ми мусимо шукати альтернативу, — розповідає експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман. – Де-факто головний обсяг наших яблук як і раніше експортується до Росії через Білорусь, але те, що список покупців розширюється за рахунок нових країн є дуже позитивною новиною для яблучного бізнесу України.»


Для довідки: нагадаємо, в перші три місяці 2015 року, за офіційними даними, об’єми експорту українських яблук становили близько 600 тон. Майже весь цей обсяг було відвантажено до Білорусі і лише 20 тон яблук було відправлено в Казахстан. Але, за оцінками експертів, реальний обсяг тоді був в 7-8 разів більшим через неофіційний експорт українських яблук через Крим в Росію. В період липень-вересень 2016 року Україна експортувала майже 3 тис. тон яблук, тобто офіційний обсяг збільшився майже в 5 разів. Але, порівняно з реальним експортом минулого року, поточний обсяг майже в 1,5 рази менший.