Українські кавуни масово йдуть на експорт

14 вересня 2018, 11:22 2311

В Україні відбулося суттєве пожвавлення зовнішньої торгівлі кавунами. За останній місяць літа було експортовано більше 10 тис. т кавунів, тоді як в липні назовні продали лише 6,5 тис. т цієї продукції.

Про це повідомляє «Інфо-Шувар»

«Цього року в другий половині липня українські кавуни суттєво подорожчали, звичайно, це не сприяло експорту. Але від початку серпня в нас ціни почали знижуватись, натомість, в сусідній Польщі кавуни навпаки почали дорожчати. Саме завдяки цьому, максимальний обсяг експорту прийшовся на останній місяць літа», —   розповідає керівник аналітичного департаменту «Інфо-Шувар» Тетяна Гетьман.

За даними «Інфо-Шувар», максимальна вартість українських кавунів в цьому сезоні була зафіксована в останні дні липня, тоді на гуртових ринках півдня кавуни пропонувались по 3,7-4,0 грн/кг, а в західних областях ціни сягнули показників 5-6,5 грн/кг.

Слід зазначити, що ситуація в поточному сезоні віддзеркалює ситуацію, яка відбувалась із експортом кавуна в минулому сезоні. Мова йде про те, що влітку 2018 року максимальний обсяг кавунів Україна експортувала саме у серпні, тоді як рік тому найбільший експорт було зафіксовано в липні. Сумарний обсяг експорту українських кавунів влітку 2018 та 2017 років майже не змінився, а серед головних покупців залишились Білорусь, Польща та країни Прибалтики.