Українська пшениця програла Румунії та Росії

04 серпня 2016, 10:02 4280

Україна поступається на ринку пшениці Румунії та Росії. Додаткову перевагу російським експортерам зернових приносить девальвація рубля.

Про це у своєму блозі на Agravery написав керівник відділу управління ціновими ризиками на товарних і валютних ринках інвестиційної компанії SP Advisors Олексій Єрьомін.

Ф'ючерсні контракти на європейську пшеницю трохи просіли на минулому тижні, хоча ціни на спот-ринку показали невелике зростання. Показники стану посівів пшениці у Франції знову були знижені, і країна вже готується імпортувати пшеницю з Чорноморського регіону. На цьому тлі закономірною стала перемога чорноморської пшениці на єгипетському тендері.

Повідомляється також, що єгипетський GASC придбав 60 тис. т пшениці з Росії і Румунії з поставками 1-10 вересня за ціною CIF — 177 $/т.

Цього разу українська пшениця не змогла поборотися з пшеницею з Румунії та Росії. Цінова пропозиція на українську пшеницю склала FOB — 165 $/т. До того ж девальвація рубля через падіння цін на нафту приносить додаткову перевагу російським експортерам зернових.


Для довідки: Аналітики, які були опитані агентством Bloomberg минулого тижня, в основному нейтрально оцінювали майбутню динаміку цін на кукурудзу і пшеницю і були позитивно налаштовані щодо цін на сою через чергову хвилю занепокоєння щодо можливого різкого потепління в США в серпні.