Українська картопля не відповідає очікуванням африканських покупців

02 листопада 2018, 13:34 8688

Україна не має можливості постачати картоплю до африканських країн, де вона дешевше у 2,5-3 рази.

Про це розповіла експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман, передає »Інфо-Шувар».

Через неурожай картоплі європейські виробники зривають контракти і шукають можливість доставки української картоплі в Африку.

«Навіть за таких умов ми не можемо конкурувати з європейською картоплею на ринку Африки. Причина не лише в дорогій логістиці в цей регіон, на жаль, в нас все ще нелегко знайти картоплю з якістю, яка б відповідала вимогам африканських покупців. Розвантажити наш ринок поставками в прикордонні з нами регіони ми теж не можемо, вхід української картоплі до країн ЄС заборонено через фітосанітарні невідповідності, а в країнах СНД пропозиція власної картоплі досить велика», — розказала Гетьман.

За даними експертів, такі країни як Сенегал та Мавританія щороку імпортують понад 60 та 50 тис. т картоплі, відповідно. До 90% поставок відбувається з ЄС. Україна щороку експортує не більше 12-15 тис. тонн картоплі, при тому, що власне виробництво становить більше 20 млн. тонн. При цьому доставка картоплі з України в Північні та Західні країни Африки коштує в 2,5-3 рази дорожче, ніж сама картопля.

«Ми прорахували всі можливі шляхи виходу на ринок Африки в цьому сезоні, бо ж шкода було втратити таку можливість. На жаль, ми зайшли в глухий кут. По-перше, через значний відсоток браку вартість української картоплі експортної якості буде набагато вища від середньої ціни внутрішнього ринку. По-друге, вартість доставки картоплі з України коштує майже €6000 за один контейнер вагою 25 тонн. Для порівняння, логістика з порту Роттердаму в порт Дакар обходиться європейцям в €800», —  розповів  керівник насіннєвої компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук.

Відправляти українську картоплю через ЄС неможливо у зв«язку з тим, що діє заборона ввезення української картоплі на територію ЄС. 

«Така можливість для виходу на зовнішні ринки з'являється раз в 10-15 років. Тому, погано, що українські виробники не можуть скористатися цим у поточному сезоні. Втім, ми не опускаємо руки, впевнені що питання з фітосанітарними розбіжностями колись буде вирішено і в нас розпочнеться системний експорт. Українським виробникам картоплі потрібно вже до цього готуватись», — додав Гордійчук.

Станом на 1 листопада на гуртових ринках України картопля пропонується по 2-3,8 грн./кг (0,06-0,12 €/кг). Для порівняння в сусідній Польщі картопля коштує (0,12-0,35 €/кг).