Україна — у трійці лідерів на змаганнях технологій у Німеччині

23 січня 2019, 17:11 2782

Українські агрономи у 2018 р. дебютували у змагання технологій на днях поля DLG у Німеччині.

«В польових умовах землі Заксен-Анхальт, що у Східній Німеччині, завідувач кафедри рослинництва Національного університету біоресурсів та природокористування України (НУБІП) Світлана Каленська в рамках виставки DLG-Feldtage випробовувала нову технологію з вітчизняним сортом «Світанок миронівський» та додатковий варіант зі зниженою густотою посіву», — йдеться у прес-релізі DLG-Україна.

 

За задумом змагання, кожен учасник випробовує себе в ролі фермера: він обирає сорт чи гібрид та пропонує комплекс агротехнічних робіт. Жюрі проводить оцінку валової врожайності та якості зерна, а найголовніше — робить економічну оцінку результату технології так, як би її рахував звичайний місцевий фермер, тобто вираховує отриманий дохід за місцевими закупівельними цінами за вирахуванням фактичних прямих витрат.

За врожайністю та економічним результатом основний варіант від України виборов собі місце в трійці лідерів, зібравши 6,61 т/га та «заробивши» в 722,20 євро/га. Переможцем змагання став Institut für Bodenkultur und Pflanzenbau (Німеччина) з показниками 7,24 т/га та 817,74 євро/га відповідно. 

 

За сукупним рівнем доходу за обома варіантами українських технологій учасник з НУБІП набрав найвищий результат з усіх учасників!   

«В умовах екстремальної посухи 2018 р. стало зрозуміло, що запорукою економічного успіху є розуміння особливостей місцевості та швидке реагування на зміни в погодних умовах. Враховуючи економічний результат, учасники зі Східної Європи були «попереду» і показали себе краще, ніж у попередні роки. Це говорить про те, що ми можемо багато чому навчитись в колег, щоб бути готовими до змін клімату», — розповів організатор, представник DLG e.V. (Німецьке сільськогосподарське товариство) Райнхард Россберг.  

 

У свою чергу Світлана Каленська додає, «що кафедра рослинництва НУБіП співпрацює з DLG з початку представництва цієї організації в Україні, представляючи колекції культур, якими цікавляться виробничники на виставці «Міжнародні дні поля DLG в Україні».

«Завдяки цій співпраці і з’явилася пропозиція від організаторів DLG щодо участі у конкурсі технологій вирощування пшениці озимої в DLG-Feldtage в Німеччині», — додає експерт.


Для довідки: традиційне міжнародне змагання технологій вирощування озимої пшениці проводиться в рамках виставки DLG-Feldtage у Німеччині з 1988 року.