Українська лохина припала до смаку Європі

05 жовтня 2016, 18:05 5073

Улітку 2016 року Україна експортувала 1,2 тис. т свіжої лохини, що в 3,5 рази більше офіційного експорту, зафіксованого в минулому році.

Про це з посиланням на дані Державного комітету статистики повідомляє сільгоспринок «Шувар».

У 2016 році найбільший обсяг експорту української лохини припав на країни ЄС, у даний регіон за літній період відправлено понад 700 т цієї ягоди, головними країнами-покупцями залишились Нідерланди і Великобританія.

Минулого року в ЄС було продано всього 300 т української лохини. Серед найбільших покупців вже другий сезон поспіль залишається Білорусія, в яку відвантажено 450 т ягоди.

«Навіть попередні данні з зовнішньої торгівлі свідчать, що наша ягода щороку стає популярнішою на такому вибагливому ринку збуту, як ЄС. Сезон 2016 року можна взагалі вважати проривом, бо нам вдалося збільшити обсяг експорту лохини в ЄС майже в 2,5 рази. Саме завдяки цьому ціна на лохину в Україні трималась на більш-менш високому рівні, незважаючи на збільшення врожаю», — зазначає експерт плодоовочевого ринку східної Європи Тетяна Гетьман.

За даними Гетьман, нині в Україні спостерігається стрімке розширення площ під лохиною, завдяки цьому її виробництво швидко збільшується. Зовнішній ринок залишається головним напрямком продажу української лохини, тоді як внутрішній попит зростає повільніше через високі ціни.

«Останні 5 років українські фермери активно інвестували в комерційні насадження лохини. За оцінками провідних експертів, у 2016 році насадження лохини вже досягли 1 тис. га, що в 1, 5 рази більше, ніж комерційні насадження малини. Саме через це протягом найближчих кількох років за нормальних погодних умов Україна щорічно може збирати більший врожай лохини, а ціни на цю ягоду будуть знижуватися», — наголошує Тетяна Гетьман.

Як пише сайт «Шувар», на початку сезону, що стартував у перших числах липня, українські фермери пропонували лохину дорожче, ніж минулого року, — по 180-200 грн/кг (6,5-7,5 €/кг). Уже в другій половині липня ціни знизились до 70-100 грн/кг (2,5-3,4 €/кг), тобто були на 15-20% нижчі, ніж у розпал сезону 2015 року.


 Для довідки: Тривалий час чорниця була відома як «Європейська лохина», оскільки лохина не вирощувалася в Європі до 30-х років. Відрізнити лохину від схожої на вигляд чорниці легко, розрізавши ягоду навпіл. У лохини світло-зелена середина, а у чорниці — червона або фіолетова. На відміну від чорниці, ягоди лохини більш ніжні на смак.

Лохина росте на кущах розміром від 10 см до 4 м заввишки. У виробництві нижчі кущі лохини мають назву «лохина низькоросла» або ж «дика». Високі кущі відомі, як «лохина високоросла».