Україна націлилась на черговий ягідний рекорд (+інфографіка)

04 квітня 2017, 16:00 2827

Україна цього сезону може встановити черговий рекорд з експорту ягід.

Таку думку висловили експерти «Інфо-Шувар» з огляду на плани українських експортерів, повідомляється на сайті ринку «Шувар».

Зокрема, минулого року українські постачальники провели велику роботу з напрацювання зовнішніх каналів збуту насамперед «м'яких» ягід — дуже складного продукту для реалізації навіть на внутрішньому ринку, не кажучи вже про експорт.

При цьому уже минулого року Україна встановила рекорд з експорту свіжої ягоди. Протягом 2016 р. загальний обсяг експорту українських «твердих» ягід становив 1,9 тис. т, «м'яких» ягід було експортовано більше, ніж 2,7 тис. т. Фактично, мова йде про рекордний обсяг експорту цієї продукції.

«Цікавим є той факт, що минулого року рекорд було встановлено через суттєве збільшення експорту «м'яких» ягід. Раніше майже 90% всього свіжого ягідного експорту становили черешні, які ми відправляли в Росію. В 2016 р. Україна вперше експортувала полуниці більше, ніж черешень. Це свідчить про суттєве збільшення професіоналів  в ягідному бізнесі  України, бо експортувати «м'які» ягоди насправді досить складно. Ця продукція є надзвичайно делікатною. Тим більше, українським фермерам в 2016 р. вдалось майже в 2 рази збільшити експорт свіжої малини — ягоди, яка найгірше переживає логістику навіть по території України, » — розповідає експерт плодоовочевого ринку східної Європи Тетяна Гетьман.


Для довідки: попередній рекорд було встановлено у 2014 р., коли Україна експортувала в Росію майже 400 т полуниці. В 2016 р. офіційний експорт свіжої полуниці становив 2,3 тис. т. Майже весь цей обсяг було відправлено в Білорусь. Крім того, до Білорусі минулого року ми відправили майже 1,5 тис. т черешні і близько 300 тонн свіжої вишні. Країни ЄС купували в України переважно свіжу чорницю, лохину та малину.