Україна експортувала рекордний обсяг гороху

27 вересня 2018, 08:00 2721

Рекордний врожай гороху в Україні у 2017 році створив умови для збільшення пропозицій даного продукту на зовнішніх ринках.

Про це AgroPortal.ua розповіла президент Товариства виробників і споживачів бобових України Антоніна Скляренко.

«Така ситуація зовсім не говорить про те, що в Україні сталося перевиробництво цієї культури. За дослідженнями аналітичного центру «УкрАгроКонсалт», через низьке внутрішнє споживання, особливо в тваринницькій галузі, ми забезпечили ріст продажів гороху за конкурентними цінами, в тому числі й на індійському ринку, де були введені імпортні мита на ввіз бобових», — розповіла Антоніна Скляренко.

За її словами, на сьогоднішній день ціни на FOB складають $240-245, що дорівнює зниженню цін більш ніж на 10% в порівнянні з цінами на той же період 2017 року. Однак ціна на український горох залишається привабливою, а темпи росту експорту не знижуються в умовах часткового зменшення врожаю гороху в 2018 році.

За прогнозами Антоніни Скляренко, експорт гороху в сезоні 2017/2018 складе 870 тис. т, а в 2018/2019 зменшиться до 600 тис. т. Зважаючи на логістичну і цінову складову, українським виробникам сьогодні найвигідніше експортувати бобові до Індії, Туреччини, Пакистану та країн ЄС.

«Цей рік виявився дуже складним для аграріїв. З одного боку, несприятливі кліматичні умови, у зв'язку з чим врожайність зменшилась удвічі, з іншого — суттєве зменшення цінової політики на бобові, а це уже зумовлено обмеженнями щодо імпорту з боку Індії. Усе це в поєднанні складає труднощі для рентабельності культури», — підсумувала Антоніна Скляренко.


Олена Гуцул, AgroPortal.ua