Ціни на яблука стрибнули в травні найбільше

07 травня 2019, 12:59 1943

Найвищі в цьому сезоні ціни на українські яблука були зафіксовані на початку травня.

ро це повідомляють в інформаційному центрі «Інфо-Шувар» із посиланням на дані власного моніторингу цін на гуртових ринках України.

Як зазначається, після останнього стрибка цін, який відбувся в перший тиждень травня, вартість найбільш популярних сортів яблук в Україні стала вищою, в середньому на 50-80%, а вартість деяких сортів зросла майже вдвічі.

Станом на 7 травня 2019 року, на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку «Шувар» сорт Голден пропонується по 10-14 грн/кг (0,34-0,47 €/кг), ціни на сорти Айдаред та Ліголь становлять 7,5-8 грн/кг (0,25-0,27 €/кг) та 10-14 грн/кг (0,34-0,47 €/кг), відповідно. Вартість сорту Дексота доходить до 8-10 грн/кг (0,27-0,34 €/кг).

Експерти нагадали, що в цьому сезоні ціни на яблуко залишалися на стабільно низькому рівні протягом всього періоду зберігання. Перше незначне подорожчання було зафіксоване лише в березні, але й після цього, вартість яблука залишалася в 2-2,5 рази нижчою, ніж рік тому.

Фахівці вважають, що поточне зростання ціни пов’язане із скороченням пропозиції яблука у вітчизняних сховищах. Більшість фермерів не сподівалися на будь-які зміни до кінця сезону, тому, позбулися більшості врожаю ще в першій його половині. Значний обсяг виробники вимушені були продати до кінця квітня, через проблеми із якістю яблука - через пришвидшене цвітіння та визрівання, потенціал зберігання був відносно низьким.

«Поточна ситуація дуже схожа на сценарій сезону 2016/2017 року. Тоді яблука теж були досить дешевими аж до другої половини квітня, потім ціни почали швидко зростати і до кінця червня піднялися в 1,5 рази до 15-18 грн/кг (0,5-0,6 €/кг). Але, навесні 2017 року ми активно імпортувати яблуко із Польщі, сьогодні ж польське яблуко коштує дорожче, ніж в українське. Це свідчить на користь підтримки цін на якісну українську продукцію на внутрішньому ринку і це чи не перша гарна новина для українських виробників у цьому сезоні», - розповідає керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

Також, в «Інфо-Шувар» повідомляють про затримку  визрівання ранньої суниці в господарствах України, і, хоча, ціни на першу ягоду є майже співставні із цінами минулого року, пропозиція, поки що, обмежена і це теж може підтримати ціни на вітчизняне яблуко.