Ціни на українські томати побили історичний рекорд

18 листопада 2017, 08:00 4877

На українському ринку стрімко дорожчають томати, в результаті чого вже сьогодні ціни на цю продукцію досягли рекордних показників за всю історію незалежності України.

Про це свідчать дані щоденного моніторингу «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

За інформацією проекту, на даний момент українські тепличні комбінати готові відвантажувати томати не дешевше 24-28 грн/кг (0,77-0,90 €/кг). Таким чином, тільки з початку поточного тижня їм вдалося підвищити ціни на цю продукцію в середньому в 1,6 рази.

Стрімке зростання цін галузеві експерти пов'язують з дефіцитом томата на ринку, оскільки більшість комбінатів вже заявили про завершення сезону реалізації. Більш того, компенсувати нестачу місцевої продукції за рахунок імпортного томата поки не вдається: поставки з Туреччини дуже малооб'ємні і нестабільні, а ціна на турецький томат нерідко досягає 38 грн/кг (1,22 €/кг).

В результаті на сьогоднішній день томат на українському ринку вже коштує в середньому на 35% дорожче, ніж у другій половині листопада 2016 г. При цьому гравці ринку не виключають можливості подальшого зростання цін в даному сегменті, оскільки пропозиція продукції з місцевих господарств стрімко скорочується.