Трофімцева: 90% часнику Україна імпортує

07 березня 2017, 18:01 1928

Україна забезпечує потребу внутрішнього ринку в часнику лише на 10%, а на 90% ми залежні від імпорту.

Про це розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, інформує Мінагропрод.

«У 2016 році було вироблено 183 тис. т часнику в Україні, а посівні площі склали майже 21 тис. га. Але головною проблемою цієї підгалузі сьогодні є те, що понад 70% часнику виробляється в присадибних господарства», — зазначила вона.

По даним Ольги Трофімцевої, країною-лідером, звідки імпортують часник як Україна, так і інші країни, є Китай.

«Незважаючи на те, що виробництво часнику є досить кропітким процесом, але при дотриманні технологій та агрономічних вимог, а також при коректному зберіганні, ця культура є дуже рентабельною», — розповіла заступник міністра, додавши, що часник є перспективною культуров для малих та середніх виробників.

У 2016 р. було експортовано 195 т часнику, що є рекордом. 75 т було поставлено до країн Європейського союзу. При цьому Україна має квоту обсягом 500 т на безмитний імпорт українського часнику європейськими країнами, яка поки що не вибирається через недостатню пропозицію.

На її думку, успішне виробництво цієї культури та розвиток експорту залежать від здатності виробників об'єднуватись для забезпечення інвестицій у технологічне виробництво, зберігання та формування товарних партій.


Для довідки: в Україні найбільше часнику було вироблено в 2016 р. господарствами Вінницької — 21,1 тис. т, Одеської — 19,0 тис. т, Полтавської — 15 тис. т, Донецької — 12 тис. т, Хмельницької — 10,0 тис. т, Львівської — 8,65 тис. т та Рівненської області — 8,1 тис. т.