Топ-3 регіони України за землями, що поливаються непридатною для зрошення водою

14 грудня 2022, 13:19 2213

Причиною деградації зрошуваних ґрунтів у південних регіонах України стали неповне опріснення колишнього морського лиману та скидання в річку великих обсягів мінералізованих стічних вод промисловості.

Про це повідомляють у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» науковці ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського», пише AgroTimes.

Вони зауважують, що оцінювання якості поливних вод південного регіону України показало, що більшість із них постійно або тимчасово виходить за межі І класу за небезпекою підлуження та осолонцювання ґрунтів.

Переважна частина земель, що поливаються водою, непридатною та обмежено придатною для зрошення, розташовані в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

«Особливо низькою якістю вирізнялися води Дунай-Дністровської та Інгулецької зрошувальних систем. У першому випадку причиною стало неповне опріснення дунайською водою колишнього морського лиману Сасик, у другому — скидання в річку Інгулець великих обсягів мінералізованих стічних вод промисловості. Проте наслідки в обох випадках виявилися подібними — погіршення якості зрошувальної води до ІІ–ІІІ класів, що спричинило процеси деградації зрошуваних ґрунтів», — підкреслюють науковці.