Тепла погода змістить графік підживлення та обробки озимих

29 січня 2023, 09:20 1874

Тепла погода сприяє хорошому врожаю, щоправда, графік підживлення та обробки зміститься: озиму пшеницю потрібно буде підживлювати в лютому, оскільки вона витягне всі мікроелементи.

Про це повідомив фермер із Черкащини Михайло Царенко, пише «Суспільне».

За його словами, посіяна пшениця пізно — після 20 жовтня, зараз вона у фазі кущення. Аби підвищити її зимостійкість, потрібно підживлювати.

«Вона зараз вегетує, ранньою весною її слід підживити азотом. Я закупив аміачну селітру, щоб давати по 150 кг/га. Щоб виростити тонну пшениці, потрібно, щоб вона взяла на активній речовині азоту, калію та фосфору», — пояснює фермер.

Михайло Царенко відзначає, що ґрунт нині достатньо вологий, а тепла температура повітря сприяє росту рослин. 2022 року фермер зібрав 65 ц/га пшениці, у 2023-му планує 70-80 ц/га. За його словами, сніг та помірні морози цьому не завадять. 

За словами начальниці відділу гідрометзабезпечення Метеостанції Черкаської області Ольги Прокопенко, поки сильних морозів на Черкащині очікувати не слід. Хоч температурні показники й перевищували кліматичні норми січня, та явище це було короткочасним.

«Такі сплески тепла лише призводили до початку ростових процесів, суттєво вплинути на зміну фазового розвитку не могли, адже тепла було недостатньо. Перезимівля озимини залежатиме від другої половини зими», — пояснила Ольга Прокопенко.