Соняшник мокрий та починає пріти. Фермери намагаються врятувати врожай

08 жовтня 2022, 08:00 2629

На Черкащині зібрали зернові та зернобобові лише на половині площ. Збирання соняшнику та кукурудзи триває, втім аграріям заважають затяжні дощі.

Про це розповів начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець, пише «Суспільне».

Зі 100 га загальної площі фермерського господарства Миколи Дубини третина засіяна соняшником. Фермер розповів, що зібрати одразу весь урожай не можна, оскільки насіння зіпріє від вологи.

За його словами, соняшник промокав уже 4-5 разів, і чи вдасться його врятувати, залежить від погоди: «Соняшник мокрий, він починає пріти. Якщо ще буде тепло і вдасться зібрати врожай, то його ще можна врятувати. Якщо ж будуть дощі, то буде біда».

Аграрій зазначає, що такий соняшник може лежати лише 3-4 дні, а далі загориться. Його вологість зараз становить 20–25%, а для зберігання потрібно 6–8%.

Урожай збирають частинами та відправляють на сушарку, зібрану самотужки. Скористатися послугами багатотоннажної — задорого.

«У нас невелика сушарка, зараз потроху сушимо соняшник. Якщо весь урожай зібрати та відправити його на серйозне сушіння, щоб весь за раз посушити, треба заплатити за тонно-відсоток, за волого-відсоток близько 200 грн. Якщо помножити на десять, то тонна коштуватиме 2,5 тис. грн», — пояснює Микола Дубина.