Швидко розмінувати угіддя на Дніпропетровщині не вийде

08 березня 2023, 13:56 2340

Розмінування сільськогосподарських земель на Дніпропетровщині неможливо провести швидко.

Про це повідомив заступник начальника ГУ з реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України у Дніпропетровській області Олег Кушнірук, пише «Фермер Придніпров’я»

За його словами, в області діє всього 5 оперативних розрахунків піротехнічних, які займаються розмінуванням. Три з них наразі допомагають сусіднім областям. Це Харків і херсонський напрямок. 

«Людей дуже мало. Тому фізично немає можливостей зачистити сільськогосподарські землі швидко і встигнути до початку сівби. Термінового розмінування потребують землі громад у межах Криворізького, Нікопольського і Синельниківського районів», — розповів Олег Кушнірук. 

Він висловив сподівання, що зараз будуть додатково виділені розрахунки піротехніків для цих цілей.

«Але щоб випустити людей на зачистку земель, їх потрібно ще навчати, щоб не мати негативних наслідків. А вони, на жаль, є. 55 осіб загинуло при виконанні своїх завдань. На сьогодні подано заявок на очищення площі 1100 га. І у будь-якому випадку визначається, яке поле першочергове, яке друге, третє тощо», — зазначив Олег Кушнірук.

Він додав, що земельні ділянки за 20 км до лінії фронту не значаться у відповідальності ДСНС. Це зона гарнізонів ЗСУ, тому там, доки тривають бойові дії, розміновувати територію ніхто не допустить.

«Є випадки в області, коли громади подають заявки на обстеження поля. Але на їхніх територіях бойових дій не відбувалося, тому навіщо це робити, невідомо. Через відсутність там бойових дій ми проводити піротехнічні роботи не будемо. Який сенс повністю маркувати поле, припинити всі аграрні роботи і направляти туди людей для обстеження землі? Якщо у полі виявився підозрілий предмет, телефонуєте 101 і 112, робите заявку в будь-який час доби, на місце виїжджає ідентифікатор, згодом піротехнічний розрахунок, який завжди є на бойовому чергуванні, і усувають боєприпас із поля», — пояснив фермерам Олег Кушнірук.