Шувар: на ринку дефіцит якісної картоплі, але ціни ростуть

24 грудня 2016, 09:20 6443

На ринку картоплі з початку цього тижня з’явилася тенденція до підвищення ціни. Перш за все, мова йде про ціни на картоплю високої якості, пропозиція якої останнім часом помітно скоротилась, але попит залишається стабільним.

Про це повідомляється на сайті сільгоспринку «Шувар».

Як відмічається, цього сезону українські виробники картоплі стикнулись з проблемою якості, зокрема велика частка врожаю в комерційних господарствах вражена паршею. Фермери, які мають на складах якісну картоплю, зараз притримують обсяги, тим самим тільки сприяючи підвищенню ціни.

«Ціни на картоплю, в порівнянні з минулим тижнем, підросли в середньому на 0,10-0,20 грн/кг, і тенденція до підвищення зберігається, — коментує ситуацію президент Ассоціації виробників картоплі України Микола Гордійчук. — Зважаючи на те, що вже наступного тижня господарства призупинять продажі до наступного року, гуртові компанії та роздрібні мережі зараз скуповують продукцію із запасом для того, щоб мати обсяг для торгівлі після свят. Тому попит зараз зростає швидше, ніж ще тиждень тому».

Гордійчук вважає, що тенденція до зростання буде зберігатись і в січні, тому що пропозиція якісної картоплі цього року дійсно знизилась, а роздрібні мережі суттєво підвищили вимоги до товарного вигляду продукції.

«Якщо ще минулого року супермаркети приймали картоплю дрібного калібру 45+, то цього року найбільші мережі відмовляються купувати картоплю калібру менше 60+», — розповідає експерт.

Його слова підтверджують і компанії, які спеціалізуються на виробництві митої та упакованої картоплі. Саме вони разом із мережами є головними споживачами продукції екстра-класу.

«Ми працюємо тільки з якісною сировиною, і саме щодо картоплі зараз відзначаються скорочення пропозиції та зростання ціни. Наші головні постачальники підвищують ціни щодня. Порівняно з минулим тижнем якісна картопля зросла у ціні на 10-15%, до 3,4-3,6 грн/кг», — розповідає керівник компанії «Галичагропак» Олександр Палій.


Для довідки: за попередніми прогнозами учасників ринку, цього сезону країна зібрала менше картоплі, ніж минулого року. Не дивлячись на це, поки ціни в господарствах в середньому на 20% нижчі, ніж минулого року. На думку фахівців, це пов’язане з тим, що господарства намагаються швидше позбутися неякісного товару, який не може довго зберігатись.