Сезон тепличних томатів завершується цінами, удвічі вищими за торішні

04 листопада 2022, 12:43 2039

Більшість українських тепличних комбінатів цього тижня заявили про завершення реалізації томатів.

Про це повідомляє EastFruit.

Зазначається, що зараз місцеві комбінати в основному продають залишки даної продукції, а багато хто вже припинив реалізацію і розпочав підготовку до нового сезону. В результаті пропозиція томатів на ринку дещо скоротилася, а відпускні ціни в даному сегменті пішли вгору.

«Сьогодні представники тепличних комбінатів озвучують ціни на томати в межах 50-60 грн/кг ($1,37-1,64/кг), що в середньому на 11% дорожче, ніж тижнем раніше. Активно підвищувати відпускні ціни виробникам дозволяє дуже обмежена пропозиція томату на ринку, оскільки вибірки на місцевих комбінатах досить невеликі. Водночас попит на цю продукцію досить високий, що стимулює цінове зростання», констатують аналітики.

Водночас компенсувати нестачу місцевого томату коштом імпортної продукції трейдерам поки що не вдається. Основне постачання ведеться з Туреччини, причому імпорт турецького томату поки що малооб’ємний.

«Українським виробникам томату сьогодні вдається вести продажі вже в середньому вдвічі дорожче, ніж в аналогічний період минулого року. При цьому гравці ринку не виключають можливості подальшого зростання цін у даному сегменті, оскільки пропозиція томатів із місцевих господарств стрімко скорочується»,  підсумували експерти.