Цукровий сезон: чверть буряка викопана, запустилися 39 заводів

05 жовтня 2017, 08:00 3622

В Україні станом на 3 жовтня 2017 р. викопано чверть посівних площ цукрових буряків, а саме 75 тис. га.

Про це говориться у повідомленні НАЦУ «Укрцукор».

Як зазначається, у зв'язку з несприятливими погодніми умовами, які вплинули на вегетацію солодкого коренеплоду, збиральна кампанія цукрових буряків відбувається повільніше ніж минулоріч — на аналогічний період було зібрано 30% врожаю (90 тис. га).

«Всього накопано 3,5 млн. т цукрових буряків, із яких 3,25 млн вже надійшло до цукрових заводів на переробку. Лідерами за обсягами збору врожаю є Хмельницька та Вінницька області, де викопано 40% від загальної кількості по країні. Серед регіонів, які лише на старті збору цукрових буряків — Миколаївщина. Південь України чекає, доки коренеплоди максимально наберуть вагу, щоб знову стати лідером з урожайності», — відзначає аналітик сировинних ринків та сільського господарства НАЦУ «Укрцукор» Василь Долінський.

Проте, аграрії налаштовані досить скептично і відзначають, що поточний сезон був одним з найважчих.

«Збір врожаю проходить нормально, маємо перші результати з поля і середня урожайність складає 600 ц/га. Цього сезону серйозним викликом стала проблема з вологою, за останні 10 років цьогорічна ситуація була найгіршою. Найважчими місяцями були червень та липень, далі дощі покращили ситуацію, наразі маємо помірні опади», — коментує директор ТОВ «Турбів-Агро» (Вінницька обл.) Петро Крикливий.

Також відзначається, що станом на 3 жовтня в Україні виготовлено 329,0 тис. т цукру і перероблено 2,5 млн т цукрових буряків. Переробку цукрового буряку розпочали 39 заводів.