Ринок цибулі: чого чекати наступного сезону

05 лютого 2023, 08:00 10298

Ціни, які сформуються на ринку цибулі у 2023 році, можуть виявитись нижчими за очікування виробників.

Таку думку висловив керівник аналітичного напряму проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Євген Кузін, пише EastFruit.

Він назвав ризики, які сформувались для виробників цибулі.

«По-перше, цей ринок не є відокремленим та закритим від інших світових гравців і є лише частиною глобальної цибульної галузі… До літа ситуація на світовому ринку може кардинально змінитись, і в Україну цілком можуть хлинути великі обсяги продукції, наприклад, із країн Центральної Азії та Азербайджану/Ірану», — вважає експерт.

Крім того, в Україні було зафіксовано різке зростання попиту на насіння ріпчастої цибулі, а імпорт цибулі-сівка для посадки під зиму та отримання екстраранньої озимої продукції досяг рекорду у 2022 році. За даними аналітика, очікується збільшення виробництва на півдні країни і у західних областях. А інфраструктура вирощування цибулі на заході України поки що зовсім не призначена під різке збільшення обсягу пропозиції озимої продукції, не кажучи вже про яру.

«Різке зростання імпорту цибулі-сівка для посадки під зиму і збільшення врожаю цибулі ріпчастої на заході України може цілком призвести до різких періодів надпропозиції цибулі в цих регіонах, як це, до речі, раніше відбувалося і в Херсонській області. У 2020 році високий урожай озимої цибулі ріпчастої, за яким пішов не менш рекордний урожай ярої цибулі, спочатку з червня по липень обвалив ціни з $0,40/кг більш ніж удвічі, а потім ціна за липень знову впала вдвічі й до середини квітня наступного року рідко коли перевищувала $0,11-0,13/кг», — нагадує Євген Кузін.

На думку експерта, повністю заповнити втрату частин  окупованих областей шляхом розширення виробництва озимої цибулі на півдні та заході, а також ярої продукції по всій території України, швидше за все, не вдасться. Однак різке і масове дозрівання істотних обсягів цибулі в регіонах без значних потужностей з її сушіння може призвести до тимчасових і досить неприємних для фермерів падінь цін.

Він зазначає, що сценарії розвитку подій можуть бути різні, але не можна ігнорувати фактор можливого падіння ціни з початку старту постачань озимої цибулі нового врожаю та стагнації цін в умовах різкого збільшення постачань неякісної ярої продукції від новачків ринку та шукачів «легких грошей». Крім цього, не можна ігнорувати й світову ситуацію наступного сезону, хоча передбачити її зараз дуже складно.

«Проте можна з упевненістю заявляти, що в сезоні-2023/24 залежність українського ринку цибулі від імпорту значно знизиться, хоча й залишиться досить високою, особливо в другій половині, коли неякісна місцева продукція з ринку піде. Причому в такому випадку, швидше за все, йтиметься про не зовсім привабливі для гравців у «овочевому казино» ціни», — резюмує Євген Кузін.