Виробництво столового винограду збільшилося до 10%

16 серпня 2018, 14:03 2579

Столовий виноград набуває більшої популярності — ще недавно в Україні було лише 2% споживання власного столового винограду, зараз ця цифра більше 10%.

Про це у рамках конференції «Золоте гроно України» повідомив власник ІА «Інфоіндустрія» Дмитро Гордійчук, повідомляє кореспондент AgroPortal.ua.

За його словами, сортове забезпечення виноградарів досить непогане. «В Україні є чим похвалитися. Лише Запорізька область має 4 визнаних селекціонерів. Якщо з’являється новий сорт винограду, він одразу завойовує нових прихильників, які із задоволенням його купують», — відмічає Дмитро Гордійчук.

Він підкреслює, що основною проблемою залишається зберігання винограду. «Нажаль, ми не можемо розтягнути це споживання на весь рік, тому що у галузі є проблеми із збереженням і агрегацією», — каже Дмитро Гордійчук.

Власник ІА «Інфоіндустрія» запевняє, що собівартість винограду буде зменшуватися. Якщо вирощування буде більш технологічним із використанням іноземної експертизи та засобами захисту, виробництво буде зростати.

«Виробники хочуть продавати хоча б за 15 грн/кг, а вимушені за 4-5 грн/кг, щоб потім у столиці перекупники продавали по 22 грн/кг. Можливо і формування товарних партій, із цим якраз працює проект UHBDP, який допомогає фермерам», — повідомив він. Проект впроваджує технічну підтримку, яка надається канадським урядом.


Ірина Садова, AgroPortal.ua