Виробники товарної картоплі згортають бізнес в Україні

22 лютого 2018, 08:00 11934

Деякі українські виробники картоплі, яка надходить у продаж, зменшують посівні площі або консервують бізнес.

Про це під час Голландсько-українського форуму з професійного картоплярства розповів представник компанії «Агріко Україна» Віктор Різник, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

За словами фахівця, близько 2% картоплі за площами і до 6-10% за об'ємом виробляється господарствами, які займаються професійним вирощуванням. У 2014 році біля 40% ринків збуту було втрачено.

Різник зазнчив, що ціна на товарну картоплю зараз доволі низька, виробники скаржаться на відсутність контрактів з торговельними мережами, переробними підприємствами, які могли б гарантувати певний рівень цін. Деякі виробники зменшують площі або навіть консервують бізнес. За його даними, минулого року щонайменше 5 господарств, які вирощували більше ніж 100 га картоплі законсервували виробництво, бо не змогли вигідно продати свій урожай.

Проте виробники, які продають продукцію для картоплепереробних підприємств: чіпсового виробництва, крохмального, — мають рентабельне виробництво на рівні 30-40%. Вимоги таких підприємств до якості набагато вищі, констатував Різник.

«Найвигіднішим для виробників картоплі є експорт ранньої продукції. Проте з 15 липня поставки за кордон були тимчасово припинені через невідповідність фітосанітарних вимог української картоплі. Зараз йдеться про те, щоб організувати фітосанітарні ділянки, на яких буде вестися детальний моніторинг карантинних шкідників, і звідти, при їх відсутності, можна буде експортувати продукцію як у пострадянські країни, так і, можливо, до Європи. Зараз все робиться для того, щоб механізм експорту можна було запустити навесні», — додав Різник.