Виробники цибулі продовжують підвищувати ціни

24 вересня 2018, 10:16 3253

Ціни на цибулю в Україні продовжують поступово зростати, що зовсім нетипово для періоду масового збирання врожаю.

Про це йдеться в повідомленні Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Зокрема, якщо ще минулого тижня українським фермерам не вдавалося відвантажувати цибулю дорожче 6 грн/кг ($0,21 за кг), то на сьогоднішній день вони ведуть реалізацію по 5-6,5 грн/кг ($0,18-0,23 за кг). Більш того, деякі з них вже декларують ціни на рівні 7 грн/кг ($0,25 за кг) і навіть 7,5 грн/кг ($0,27 за кг).

Тенденцію подальшого подорожчання учасники ринку пов'язують з активізацією попиту з боку оптових компаній, які почали закуповувати цибулю для закладки на зберігання. Крім того, зростанню цін сприяє досить обмежена пропозиція якісної цибулі на ринку. За словами виробників, через погодні негаразди навесні вони були змушені відтермінувати початок польових робіт по посадці цибулі. Таким чином і сезон збору врожаю почався значно пізніше. Якщо зазвичай фермери починають збирати урожай у другій половині серпня, то в цьому році вони вийшли в поля тільки у вересні. Однак, поки зниження середньодобової температури заважає нормальному просиханню цибулі в полях, а потужностями для механічного сушіння зараз володіють лише деякі господарства, відзначають експерти.

Крім того, фермери відзначають і збільшення в цьому році відсотка цибулі дрібного калібру. Однак це не вплине на лежкість продукції.

Варто відзначити, що зараз ціна на цибулю в Україні вже мінімум удвічі вище, ніж у другій половині вересня минулого року. При цьому виробники не планують поступатися в ціні на якісну продукцію. За їх словами, в разі зниження попиту вони краще просто припинять продаж і закладуть весь обсяг у сховища, адже впевнені, що в цьому році цибуля буде в ціні через зниження виробництва не тільки безпосередньо в Україні, а й в сусідніх країнах.