Програма з відшкодування вартості насіння збільшить площі під овочами

29 листопада 2022, 12:00 1985

Для забезпечення продовольчої безпеки в державі сільськогосподарські товаровиробники Львівської області збільшили у поточному році посівні площі всіх сільськогосподарських культур на 5,2% (+21,2 тис. га) порівняно з попереднім роком.

Про це повідомляє Департамент агропромислового розвитку Львівської ОВА.

У числі таких виробників — голова ФГ «Овочівництво» Марія Морикінь. Підприємство належить до суб’єктів малого підприємництва, займається вирощуванням овочевих культур з 2008 року. В обробітку має  близько 20 га сільськогосподарських угідь, на яких вирощує овочеві культури. На площі 15,5 га розміщено 9 видів овочевих культур нішевої групи. Цьогоріч площа вирощування овочів у господарстві збільшена на 45% до площ минулого року. 

«Відшкодування вартості високорепродукційного насіння з обласного бюджету в межах Комплексної програми цього року відбувається вперше, тому одразу скористались фінансовою підтримкою. Оскільки площі угідь невеликі, то щороку дбаємо про придбання насіння високопродуктивних сортів овочів. Для цього закуповуємо якісне сертифіковане насіння еліти або І репродукції  зарубіжної селекції, яке є дороговартісним і забезпечує високу врожайність», —  зазначає Марія Морикінь. 

За словами фермерки, отримані у поточному році кошти обласного бюджету в сумі 50 тис. грн уже використані на придбання елітного насіння трьох сортів капусти, площі під якими наступного року планує збільшити на 30% у порівнянні з площами поточного року, оскільки умови, що склались під час воєнного стану, вимагають збільшення обсягів виробництва.

«Цього року через воєнні дії в державі ситуація навесні була невизначеною, але площі вже були підготовлені з осені. Засадили овочами на 3 га більше попередніх років, щоб були доступні кожному. Незважаючи на невелику кількість дощів улітку, отримали щедрий урожай — близько 600 т овочів», — розповідає Марія Морикінь. 

Окрім вирощування нішевої групи овочів, у господарстві близько 20% площ відведено під вирощування картоплі. Вирощену продукцію фермерка реалізує на ринках міст області та найбільшому в західному регіоні оптовому ринку сільськогосподарської продукції «Шувар».