Прогноз: Овочі та фрукти ще більше виростуть в ціні

10 травня 2017, 16:47 5113

Вартість овочів борщового набору в квітні суттєво збільшилася порівняно з березнем. Середній рівень відпускних цін на картоплю зріс на 10%, капусту — на 68%, моркву — на 64%, буряк — на 22% та цибулю — на 34%.

Причинами висхідного цінового тренду є низький рівень запасів продукції через завершення сезону, а також збільшення пропозиції овочів нового врожаю, які коштують дорожче, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Також експерти відзначили, що, незважаючи на короткостроковий суттєвий ріст цін на м'ясо під час великодніх свят, в середньому за місяць вартість яловичини та курятини збільшилась на 2% відповідно, свинини — на 8% під впливом складної епізоотичної ситуації.

Вартість яблук збільшилась на 10% під впливом фактору сезонності. Ціни на молоко в квітні лишились на рівні березневих, незважаючи на зниження закупівельних цін. Вартість бакалійних продуктів, як і прогнозувалося, коливалась в межах 3%.

«В травні вартість овочів та фруктів продовжить демонструвати висхідний ціновий тренд під впливом фактору сезонності та збільшення пропозиції овочів нового врожаю. Несприятливі погодні умови в квітні-травні підтримуватимуть ріст цін на овочі. Вартість м'яса буде відносно стабільною з можливим незначним коливанням в межах 5% через вплив епізоотичної ситуації. Вартість молока, як і бакалійних продуктів буде відносно стабільною з можливим незначним коливанням в межах 1-3%», — підбив підсумки експерт аграрних ринків УКАБ Євген Дворнік.