Поляки перепродують українські кавуни вдвічі дорожче

11 липня 2018, 12:36 4891

Майже всі херсонські кавуни, які зараз попадають на ринки західної Європи, потрапляють туди через Польщу. Звідти українська продукція їде до Швеції, Норвегії, Німеччини.

Про це розповів фахівець відділу зовнішньоекономічної діяльності ринку «Шувар» Микола Козак під час круглий стіл «Сезон експорту українського кавуна-2018», який відбувся у Львові на одному з найбільших гуртових ринків України «Шувар».

«Ми зрозуміємо, що Польща не з'їдає таку кількість кавуна, яка туди постачається. Поляки вміють просувати продукцію на скандинавському та німецькому ринках. Херсонщина втрачає прибутки через посередництво поляків у даній сфері. Ціна, за якою польські бізнесмени реалізують продукцію далі, істотно відрізняється, вона є значно вищою, на 30-70%», — наголошує Микола Козак.

За словами керівник Info-Shuvar Тетяни Гетьман, Німеччина споживає приблизно саме такий обсяг, як виробляється в Україні. У Польщі та Великобританії постійно зростає попит на кавун, щороку ці країни імпортують все більше й більше, і тільки Беларусь знижує обсяги імпорту кавуна.

«Якщо подивитися структуру експорту кавуна у Польщу, то найбільшим конкурентом для української продукції є Румунія, яка щороку збільшує обсяги. Поставки українського кавуна дуже нестабільні, тому що в Україні нестабільні обсяги виробництва та ціни. А оскільки ми не можемо забезпечити стабільність, то й не можемо розраховувати на стабільне місце в структурі цього експорту», — пояснює Тетяна Гетьман.

Як розповіла експерт, поляки починають імпортувати досить великі обсяги кавуна ще у травні-червні, але українського кавуна в цих партіях немає. Українські кавуни на цьому ринку з'являються лише в липні, коли обсяги споживання суттєво падають.