Переробка амаранту окупиться за 2,5 роки

03 листопада 2018, 08:00 3555

Все більше українських фермерів приділяють увагу вирощуванню амаранту.

Нинішню популярність амаранту на міжнародному ринку обумовлює унікальний склад білків, амінокислот, вітамінів і мікроелементів, що містяться в цій рослині, і його перевага за цими показниками над іншими зерновими, пише Pro-Consulting.

«Зрозумівши, що на амаранті можна непогано заробляти, українські аграрії засівають цією культурою все більше площ. Амарант досить невибагливий і добре росте в нашому кліматі. Його середня врожайність становить 2 т/га, а вартість тонни насіння близько тисячі доларів США. На практиці, амарант, володіючи дуже високим коефіцієнтом розмноження, здатний давати в умовах України врожайність і 5 тонн з гектара», — зазначають експерти.

Але продавати можна не тільки насіння. Додатковий дохід створить їх переробка і випуск продуктів з більшою доданою вартістю, таких як масло, борошно, комбікорм для худоби.

Аналітиками розроблений бізнес-план такого переробного підприємства. Його річна потужність завантаження складе до 3 тис. тонн насіння амаранту. Для реалізації проекту буде потрібно вкласти €4 млн, більша частина яких піде на закупівлю виробничого обладнання та сировини. Продаж вихідної продукції: масла, екстракту масла, борошна і гранульованого корму з амаранту буде, за розрахунками, здійснюватися з рентабельність 30%, тобто в кожному євро доходу буде міститися 30 центів чистого прибутку.

Окупляться вкладені з створення підприємства кошти менш ніж за 2,5 року (29,3 місяця) з урахуванням дисконту, що свідчить про високу інвестиційну привабливість даного проекту.