Переговори щодо «зернової угоди» позначаться на посівній

17 березня 2023, 13:21 1473

Підсумки переговорів про продовження «зернової угоди» вплинуть на остаточні рішення фермерів щодо весняної посівної кампанії.

Таку думку висловив генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон у коментарі Bloomberg.

Він зазначив, що прогноз щодо «зернової угоди» поки що неясний. росія запропонувала продовжити її на 60 днів. Київ відкинув цю пропозицію, заявивши, що вона суперечить умовам угоди, тоді як Туреччина виступає за продовження на 120 днів. 

При цьому ціни на пшеницю знизилися, оскільки трейдери не мали ясності з цього питання. Залізничні постачання зерна в порти Одеської області сповільнилися останніми тижнями на тлі невизначеності питання угоди. Результат переговорів, на думку експерта, також вплине на остаточні рішення фермерів щодо весняного садіння, а сівба уже розпочалася.

«Усі чекають продовження, це план «А». Але ніхто не хоче мати повний запас у портових елеваторах і ризик непродовження, а потім шукати, що робити із зерном і куди транспортувати, на інший напрямок», — зазначив Роман Сластьон.