Оцінка аграріїв: Стан озимих відмінний

25 січня 2018, 15:57 4557

Посіви озимих пшениці, ячменю та ріпаку станом на 23 січня 2018 р. знаходяться у доброму стані по всій території України.

Про це в коментарі AgroPortal.ua повідомив аналітик аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Петро Лахай, посилаючись на результати опитування українських аграріїв.

«На думку агровиробників, цьогорічна погодна ситуація, що спостерігалася по всій території України, є дуже вдалою для успішної перезимівлі озимини», — уточнює експерт. 

За словами Петра Лахая, високий температурний режим у грудні та першій декаді січня сприяв розвитку озимих культур навіть пізнього посіву до необхідних для перезимівлі фаз. 

«Попри те, що перша половина зими була доволі теплою та вологою як для цього періоду року, аграрії не спостерігають значного поширення хвороб на своїх посівах. Крім того, сніг, що випав по всій території у період 15-19 січня, покрив ґрунт та в подальшому сприятиме успішній перезимівлі озимих культур», — вважає експерт УКАБ.

У свою черг, керівник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко додає, що на даний момент ніяких несприятливих явищ, які могли б зашкодити посівам, не спостерігалося.

«Опадів на цей період достатньо, і є впевненість у тому, що не буде посушливих явищ на початок лютого. Абсолютно нормальні умови», — зазначає вона.


Для довідки: на 1 грудня 2017 року в Україні було засіяно 5 947 тис. га озимої пшениці, 865 тис. га озимого ріпаку та 823 тис. га озимого ячменю.


Наталія Ключнікова, AgroPortal.ua