Органічний ягідник окуповується за 4 роки

12 березня 2017, 08:05 4995

Органічний ягідник навіть за врожайності 6 т/га (а вона досягає і 12 т/га) починає приносити прибуток вже на 2-й рік, а окуповується за 4 роки.

Про це розповіла засновник Organic Business School Олена Дейнеко, передає «Пропозиція».

Це стосується, зокрема, плантацій малини та ожини, а суниця приносить прибуток і окуповується ще швидше. У довгостроковій перспективі найприбутковішою є лохина, яка довго виходить на повне плодоношення, зате довго й родить на повну, відмічає експерт.

При цьому, за її словами, 90% органічних ягідних плантацій в Україні мають площу не більше 10 га, а найбільша в Україні органічна ягідна плантація — 85 га.

Найпопулярніша в Україні культурна органічна ягода — малина. «Попит на неї на світовому ринку стабільний, і його не можуть задовольнити ні Польща, ні Сербія — провідні виробники цієї ягоди в Європі», — пояснює Олена Дейнеко.

За малиною йдуть суниця, лохина, ожина, смородина, порічка, обліпиха, жимолость і виноград. Рейтинг популярності дикорослих ягід виглядає наступним чином: чорниця, ожина, журавлина, брусниця, бузина, горобина, черешня, кизил, калина, глід, шипшина, терен і лісова суниця.