Олійна галузь України не деградує, а навпаки — адаптується

20 лютого 2023, 14:25 1919

Єдиний негативний прогноз стосується того, що урожайність соняшнику в Україні цього року буде нижчою за минулорічну, зважаючи на досить поширені нині консультації про те, як правильно економити на добривах попри очікуване збільшення площ під його посівами.

Трейдер із олійних культур ГК «Прометей» Володимир Бондарук не виключає ситуації, коли олійнопереробні заводи відчуватимуть певний «голод» на кінець сезону-2023/2024. До того ж додає песимізму нестабільність роботи зернового коридору, а подекуди взагалі зупинка експорту через українські морські порти. Про це експерт розповів у інтерв’ю для «Інтерфакс-Україна».

«Навіть якщо цифри будуть невтішними, не працювати ми не маємо права: так чи інакше українське продовольство потрібне там, а функціонуюча економіка потрібна тут, — коментує Володимир Бондарук. — Резюме таке: олійна галузь України не деградує, а навпаки — адаптується». 

Він також додає, що кожен учасник ринку стикається з військовими екстерналіями: чи то із загрозою окупації, чи ракетними «прильотами» та іншими форс-мажорними викликами. Але немає вкрай негативних прогнозів на завтрашній день для ринку олійних та їх переробки.