Названо умови, за яких вигідно вирощувати насіння для власних потреб

02 січня 2023, 14:28 1829

Вирощувати насіння для власних потреб доцільно, якщо в обробітку господарства понад 1 тис. га. А господарствам з невеликою кількістю землі буде вигідніше придбати готову продукцію посівного матеріалу, оброблену фунгіцидами, інсектицидами та стимуляторами росту.

Таку думку висловив агроном із насінництва АФ «Ольгопіль» (Вінницька обл.) Микола Кіпайкін у колонці на AgroTimes.

Утім, за його словами, вирощуючи власне насіння, слід подбати про регулярне сортооновлення сертифікованого й перевіреного на сортові та посівні якості насіння, що пройшло адаптацію в умовах вирощування тієї чи іншої зони.

«Цей складний воєнний рік поставив багатьох аграріїв у вузькі рамки, коли вони змушені економити на всьому — змінювати способи обробітку ґрунту й набір культур у сівозміні, оптимізувати системи підживлення й захисту… А ось на чому заощадити найважче або й неможливо — це якісний посівмат. Та за певних умов якісне насіння багатьох культур (наприклад, пшениці, ячменю, сої, гороху, люцерни) для власних потреб можна виростити самотужки. Найперше, що слід врахувати, — це економічна доцільність такого кроку», — зазначив агроном.