На ринках Азії чекають українські яблука, але запропонувати нічого

18 грудня 2018, 08:00 6124

Попит на українське яблуко з боку азійських імпортерів після перших успішних поставок зріс настільки, що задовольнити його в повній мірі українські садівники не в змозі навіть попри надвиробництво цих фруктів в країні в 2018 році.

Про це заявляють в Українській плодоовочевій асоціації (УПОА).

«Ми отримуємо нові запити від азійських імпортерів майже щодня. Більшість з них просять нас допомогти з контактами українських виробників яблука і скаржаться, що вже навіть сьогодні їм досить складно знайти в Україні партнерів, які можуть запропонувати необхідний обсяг яблук певного сорту та належної якості», — каже головний аналітик УПОА Тетяна Смірнова.

Зокрема, представник одного з найбільших індійських імпортерів Aayush Impex Санил Сачджев (Sanil Sachdev) нещодавно відвідав України в рамках торгової місії, яку організовували ФАО, ЄБРР та УПОА, і взяв участь в експортному торговому форумі. За словами імпортера, він залишився дуже задоволений поїздкою та ще раз впевнився в потенціалі українського яблука на ринку Індії. Проте, навіть після форуму пан Сачджев продовжує пошуки постачальників в Україні.

«Під час форуму ми познайомились з кількома провідними українськими виробниками, які здатні запропонувати яблуко найвищої якості, належне пакування та мають досвід експорту. Проте, більшість їхнього врожаю вже законтрактовано. Якість продукції у багатьох інших постачальників, на жаль, не відповідає нашим вимогам, адже ми маємо бути впевнені, що яблуко придбане в Україні, зможе витримати транспортування на досить далеку відстань. Загальний час транспортування яблукавід фруктосховища в Україні до складу імпортера в Індії може тривати навіть 60 днів, тому вимоги до якості яблука є досить високими. Отже ми продовжуємо пошуки потенційних постачальників якісної продукції», — коментує ситуацію імпортер.

В свою чергу економіст інвестиційного департаменту ФАО і керівник проекту з розвитку експорту української аграрної продукції Андрій Ярмак зазначає, що проблема з нестачею якісного яблука в Україні дійсно має місце.

«Наразі я можу з гордістю констатувати, що наші з колегами зусилля щодо просування експорту українського яблука не були марними. Вже сьогодні імпорт цих фруктів після успішних пробних поставок активно нарощують Сінгапур і ОАЕ, перші партії тим часом прямують до Сенегалу, Камеруну та Індонезії. Більше того, імпортери з Індії вже готові купувати українські яблука і чекають лише на узгодження фітосанітарних процедур. Проте, навіть на цьому етапі ми розуміємо, що в повній мірі задовольнити цей попит Україні досить важко, адже яблуко належної якості може запропонувати лише досить невелика кількість господарств», — підкреслює експерт.

Андрій Ярмак додає, що одним з пріоритетних напрямків діяльності ФАО, ЄБРР та УПОА є не тільки пошук нових зовнішніх ринків збуту, але й організація навчальних тренінгів для українських садівників щодо вирощування яблука такої якості, що буде в змозі витримати тривале транспортування. Крім того в Українській плодоовочевій асоціації закликають до співпраці тих виробників, які мають в сховищах яблуко експортної якості та хочуть спробувати себе в якості постачальників на азійські ринки.