На Херсонщині розпочався збір спаржі

20 квітня 2019, 08:00 3751

Фахівці компанії «Агро-Фокус» (с. Любимівка, Херсонська обл.) розпочали збирати урожай аспарагуса (спаржі).

Збір урожаю екзотичної культури аграріями Херсонщини триватиме з квітня до кінця червня поточного року, пише «Україна молода».

«Ще кiлька років тому для півдня нашої країни це була швидше екзотика, ніж серйозний заробіток. Однак напрацьований досвід дозволив нам вирощувати не лише звичайну зелену спаржу, а й рідкісну фіолетову та найсмачнішу білу», — зазначають у компанії «Агро-Фокус».

В Херсонській області розташовані найбільші поля зі спаржею по всій країні: під цю культуру тут відвели понад 20 гектарів.

«Ми навчилися вирощувати екологічно чисту спаржу без використання «хімії». Збирають підрощену культуру двічі на день, отже, лише за один тиждень отримують шість тонн врожаю. Після цього пагони сортує та обрізає по одній довжині спеціальна машина. А ось упаковувати та маркувати підготовлену спаржу робітницям агропідприємства доводиться вручну», —  розповідає директор фірми з вирощування спаржі Ольга Мялік.

Ринок спаржі на півдні України прекрасно розвивається, але, за визнанням самих аграріїв, говорити про його рентабельність можна буде не раніше, аніж через вісім років, адже це дуже примхливий бізнес через адаптацію екзотики на українських полях. Хоча перспективи є, бо українська спаржа дешевша й свіжіша, адже швидше потрапляє з поля до столу.