Думка: 40% українських цукрозаводів закриються після відміни квот у ЄС

05 липня 2017, 12:52 2414

Відмова Европейського союзу від квотування виробництва цукру призведе до закриття до 40% українських цукрозаводів.

Таку думку висловив комерційний директор компанії «УкрАгроКом» Павло Фесюк в інтервью Agravery.

За його словами, із зняттям у 2017 р. квотування виробництва цукру цукровари ЄС збільшать виробництво цукру на 1,5 млн т, що дозволить забезпечити власні потреби і постачати на експорт додаткові обсяги продукту.

У свою чергу ті країни, які збували свій цукор до ЄС, шукатимуть інші ринки збуту. Скоріше за все, це будуть саме ті ринки, куди продається український цукор, вважає фахівець. Це в першу чергу стосується виробників тростинового цукору, який дешевший від бурякового. 

«Тому Україна навряд чи зможе так далі успішно експортувати на зовнішні ринки. Якщо Україна втратить експортні ринки, внутрішній ринок цукру стане профіцитним. В Україні виробляють щороку приблизно  2 млн т цукру виробництва,  на внутрішньому ринку споживається 1,5 млн т цукру. «Зайвими» стануть півмільйона тон цукру, які потрібно буде кудись продати», — сказав Фесюк.

Він зазначив, що у разі збільшення конкуренції на внутрішньому ринку зросте і ціна.

«І якщо при цьому таки зростатиме собівартість виробництва цукрового буряка, рентабельність роботи цукрових заводів в Україні буде зменшуватись. Тоді ті цукрові заводи, що зараз не мають власної сировинної бази, мають досить енергозатратне обладнання та низькі показники продуктивності, не зможуть конкурувати та будуть змушені закриватись. І це може бути до 40% цукрозаводів, з числа тих 43 заводів, що працювали минулого  сезону», — пояснив Фесюк.