Мінагропрод: Гречки буде більше і ціни на неї впадуть

08 серпня 2016, 13:50 2249

В Україні у 2016/17 маркетинговому році очікується збільшення пропозиції гречки на внутрішньому ринку, що може спричинити зниження її ціни.

Про це повідомляє Мінагропрод.

Валовий збір гречихи очікується на рівні 174,2 тис. т, що на 36% більше, ніж торік. А за попередніми оцінками у 2016/17 МР на ринку може бути спожито близько 150-160 тис. т зерна гречихи.

Крім того, активізовано роботу ПАТ «Аграрний фонд» з метою формування запасів гречихи урожаю 2016 р. Наразі у ПАТ «Аграрний фонд» в наявності є 283 т гречихи. За форвардними угодами товариством вже законтрактовано 3,6 тис. т зерна урожаю 2016 р. Загалом «Аграрний фонд» планує законтрактувати 10 тис. т гречки нового врожаю.

Разом з тим, Антимонопольний комітет України продовжує розслідування на ринку гречаної крупи.

«Наразі повна інформація від учасників ринку відсутня, а фактичні ціни реалізації фасованої гречки в окремих випадках у травні-червні 2016 р. сягали 50 грн/кг. Комітет вважає за доцільне відстежити весь ланцюг постачання товару на полиці торгівельних мереж. Вже визначено 25 найкрупніших постачальників гречки до загальноукраїнських торговельних мереж, які опитуються стосовно обґрунтованості підвищення цін на кінцеву продукцію», — розповіли в міністерстві.

Очікується, що отримана інформація дасть можливість визначити розміри торгівельних надбавок вторинних виробників (оптової ланки виробників, що здійснюють фасування товару) і зробити висновки стосовно впливу таких учасників ринку на кінцеву ціну товару для споживача.


Для довідки: Нагадаємо, ціни на гречану крупу в червні досягали значення 50 грн/кг. Тоді експерти прогнозували можливе здешевлення тільки в серпні-вересні. Пізніше ціни опустилися до рівня 37 грн/кг.